Промена на лого кај популарните брендови

Со тек на време се се менува, нема исклучок ни кај брендовите. Добро познатите компании покажуваат како тие се грижат за нивните клиенти не само со ажурирање и новитети на нивните производи туку и со модифицирање на нивните логоа со тек на време. Во продолжение селектиравме 15 примери кои ќе ви покажат како изгледале некогаш а како изгледаат сега логоата на неколку познати компании:


Дизајни на визит картички

Неверојатно е колку едно мало парче со големина 5 x 9 cm може да има силно влијание врз вашиот бизнисот. Со неа на располагање ви стојат 5 до 10 секунди за да направите впечаток кај лицето што ја добива.

Бизнис-картата за претприемачот претставува исклучително вредна маркетиншка алатка. Сепак, дизајнот на визит-картата и нејзината важност како одраз на брендот честопати се занемаруваат.

Визит-картата треба да пренесе порака за тоа каква личност сте вие. Таа треба да биде ваш личен репрезент. Преку неа луѓето добиваат впечаток за тоа каква услуга може да очекуваат од вас.

Еве неколку примери на визит-карти што со употреба на различни текстури, видови печати и уникатни дизајнерски решенија кои успеваат да остават силен впечаток.


Воочете ја креативната разлика

Како некои познати логоа би изгледале доколку вистински би ја рефлектирале природата на нивните продукти?

Во следните примери ви презентираме фасцинирачки дизајни на италијанскиот дизајнер Marco Schembri. Тој одлучил да покаже како логоата на одредени познати брендови би изгледале доколку вистински би ја отсликувале намената на тој производ! Секоја чест за креативноста на Marco Schembri!

Уживајте во галеријата и воочете ја разликата.

Starbucks

Red Bull

Gillette

Zippo

Durex

McDonald's

Nutella

Absolut

Braun

Nestle


Логоата од најпознатите брендови

Логоата на познатите брендови се насекаде околу нас – на ТВ рекламите, на пат кон работа, на маички, пенкала… А, речиси 90% од времето воопшто не сме ни свесни за нивното сокриено значење.

Што навистина значат логоата на познатите брендови?

Chanel

Логото го измислила самата Коко Шанел кога престојувала во замокот „Chateau Cremat“, а била инспирирана од лаковите кои биле насекаде во замокот. Интересно е што логото ги прикажува и нејзините иницијали.

Google

За логото на „Google“ одбрани се трите основни бои: црвената, жолтата и сината, но подоцна била додадена и една зелена буква со идеја да се потенцира дека „Google“ ги руши стереотипите.

Gillette

На прв поглед логото изгледа како само да има букви, но ако погледнете подобро кај буквите G и l ќе го забележите познатиот жилет.

Mitsubishi

Логото на овој бренд се состои од 3 дијаманти кои симболизираат: доверливост, интегритет и успех, а црвената боја е одбрана за да симболизира самодоверба.

Nike

Во 1975-та година студентката Керолин Дејвидсон земала само 35$ за ова лого кое тешко дека од прва ќе препознаете дека ја прикажува грчката божица Најк која ги инспирирала војниците да победат.

Le Tour de France

Можеби сте го виделе стопати ова лого, но дали сте успеале да забележите дека во него е прикажан велосипедист?

McDonald’s

Архитектот на рестораните дошол до идеја да направи златни лакови за столбови кои ќе бидат нешто препознатливо за брендот за брза храна. Подоцна, кога сакале да го сменат логото, психологот Луис Ческин, потенцирал дека лаковите потсетуваат на гради и безгрижно детство.


Принцезите на Walt Disney во 2016

Како принцезите на Walt Disney би изгледале во 2016?

Младиот бразилски уметник Isaque Areas се одлучил да ни покаже како Дизниевите принцези би изгледале денес ако тие природно би биле подложни на стареење. Уметникот со ова сакал да покаже дека и покрај тоа што луѓето стареат тие сепак можат да зрачат со својата енергија и да бидат и на тие години шармантни и привлечни. Преку следниве слики ве покануваме да ги разгледате и воочите разликите на принцезите и да видите колку истите физички се измениле почнувајќи од годината на објавување во етер на анимираниот цртан филм. Уживајте!

Снежана - најстарата принцеза која сеуште го поседува шармот кој извира од нејзините очи
Пепелашка - гламурот на Пепелашка останува да сјае и на 85 години
Аурора - оваа заспана убавица сеуште блеска и на 73 години.
Ариел - 43-годишната Ариел успешно ја пронашла фонтаната на младоста
Бела - без сомнение, ѕверот сеуште е заљубен во Бела
Јасмин - Аладин мора да биде фасциниран од новиот изглед на неговата привлечна и убава жена
Покахонтас - таа сеуште изгледа моќно и храбро дури и на 39 години
Мулан - оваа принцеза е најмлада од сите принцези и изгледа како тинејџерка на 34 години

Дизајни кои ќе ве воодушеват

На пазарот има безброј различни производи и брендови кои ќе ве воодушеват и кои ги консумирате но најинтересни се оние кои ќе ви го привлечат вниманието со необичниот дизајн на амбалажа. Денес, приметливиот дизајн на амбалажа е потполно важен како и самиот производ бидејќи тој продава. Во првиот дел на овој блог ви претставуваме 10 паметни дизајни на производи. Погледнете…

  • Дизајнери:

Fox in Sox, Russia. ©foxsox

Mats Ottdal, Norway. ©behance

Yuelan Liu, Belgium. ©behance

DraftFCB Hamburg advertising agency for Sony Walkman. ©draftfcb

Saturday Manufacturing, USA. ©saturdaymfg

YuJo! Creatividad Aplicada, Mexico. ©yujo

DOIT, Russia. ©behance


Интелигентни лого дизајни

Натпросечно креативните дизајни можат слободно да манипулираат со целните групи, поканувајќи ги истите да научат повеќе за својот бизнис. Некои од овие дизајни навистина знаат да импресионираат со способноста на авторот кој создал нешто толку моќно и големо а сепак изгледа мало. На следните слики можете да забележите дизајни кои ќе ве натераат да погледнете два пати. Што гледате прво?

1. Web Girls – девојче со фустан или стрелка со точка? (Andre Sousa design)
2. Crocodhill – крокодил или планински врв со птица во лет? (brandcrowd.com)
3. Eleven music (piano bar) – бројот 11 или дел од пијано (brandcrowd.com)
4. Nutty Squirrel – Сладолед или верверица (Erik Westlake)
5. Catfood – Мачка или вилушка? (Jan Meeus)
6. Beer Canada – чаши пиво или буквата Е? (logopond.com)
7. 8 Fish – 4 или 8 риби? (Jerron Armes)
8. Safari into Africa – слон или мапа од континентот Африка? (weareglad.com)
9. Snooty Peacock (beauty salon) – девојка или паун? (Ryan Russell)
10. Eat Innovations – елементи од храна со дизајн на букви? (ptarmak.com)
11. Veterinary Clinic – куче, мачка или зајак? (Caroline Remy)
12. ADA, Adderley Dance Academy – букви или стапало од балерина? (grainedit.com)
13. Ninety percent – 90% или 90? (sliptalk.com)
14. Dolphin House – пат до куќа или грбна перка од делфин? (pinterest.com)
15. Spartan (golf club) – играч на голф или профил на спартанец? (pinterest.com)